Wat is poreus haar en wat kan je er aan doen?

 

Ik denk dat we allemaal wel eens een shampoo fles hebben gezien waarop staat dat het helpt tegen poreus haar. Maar wat is poreus haar nou precies en hoe weet je dat je poreus haar hebt? En wat kan je er dan aan doen? Ik was zelf wel erg benieuwd hiernaar en heb het voor je opgezocht!

 

Wat is poreusheid?

Porositeit kan iets vertellen over het vermogen van je haar om water op te nemen en vast te blijven houden. Je kan het woord porie er in herkennen. Een porie, waar je er heel veel van hebt in je huid, is een kleine opening, de echte betekenis van porositeit is dan ook het hebben van veel kleine openingen.

 

Wanneer is je haar poreus?

De buitenste laag van je haar bestaat uit allemaal schubben. Zij zorgen ervoor dat het vocht in je haar niet ontsnapt, en zorgen er tegelijk voor dat je haar ook niet te veel vocht van buitenaf opneemt. Dat is belangrijk omdat bepaalde waterstofverbindingen uit een bepaalde hoeveelheid waterstofatomen moeten bestaan. Dit is om voor de stevigheid en sterkte van je haar te zorgen , ze houden namelijk de keratine-eiwitten dicht tegen elkaar aan. Bij weinig vocht in het haar droogt het haar uit en bij te veel vocht zwelt het haar op en wordt het zwaar waardoor het scheurt door de druk.

Wanneer je haar poreus is (ook wel een hoge porositeit genoemd), doen de schubben hun werk niet goed en staan als ware de sluizen open. Dit kan komen omdat je te weinig schubben hebt, en het kan zijn dat ze omhoog staan.

Een lage porositeit is wat je het liefste wilt; je haar houdt het nodige vocht goed vast en neemt niet teveel ongewenst vocht op. Het is een teken van gezond haar.

 

Wat is de oorzaak van poreus haar?

-Beschadigd haar:

Krullen waarbij de schubben zijn afgebroken, en er zelfs gaten kunnen zijn ontstaan in de buitenlaag. Wist je zelfs dat ernstig beschadigd haar tot wel bijna 2x zoveel water opneemt?
-Blonderen/ verven:
Bij verven worden de schubben daadwerkelijk opengetrokken om pigment te vernietigen (blonderen) of pigment toe te voegen (verven)
uitgedroogd haar
Als je haar te weinig vocht heeft krimpt het haar en komen de schubben veel dichter op elkaar te liggen, waardoor ze open gaan en vocht opnemen.
-Een verkeerde zuurgraad:
De beste zuurgraad voor je haar is tussen de 4 en de 7. Dan is er onder andere minder statische energie waardoor de schubben beter plat blijven liggen.
-Droog haar/ te weinig olie:
De schubben worden geholpen door talg in hun waterafstotende functie.Als je huideigen vetten mist dan kan je haar sneller gaan pluizen . Daarom geven wij als tip : gebruik niet teveel shampoo en geef je haar de goede voeding .
-Fijn haar:
Fijn haar heeft een minder dikke schubbenlaag. Zelfs bij kleine beschadigingen kunnen er al gaten vallen in de buitenlaag.
-Krullend haar:
Krullen hebben een veel plattere vorm, hierdoor is de schubbenlaag ook anders.

 

Hoe kan je je eigen porositeit meten?

Je kan het onder andere meten door de waterdrijftest:

Stap1: Vul een glas met water
Stap2: Neem een paar losgekomen haren (niet gaan trekken!)
Stap3: Voeg deze toe aan het glas water
blijft het drijven? dan heb je een lage porositeit!
Zinkt je haar? dan heb je een hoge porositeit!
Blijft het eerst een tijdje drijven en zinkt het daarna? Dan zit je er tussen in.

 

Kenmerken van hoge porositeit

– je haar wordt snel nat en is ook weer snel droog
– Producten worden heel snel opgenomen
– Veel gespleten punten
– Je haar voelt droog
– Veel pluis
– Veel klitten
– fijn en krullend haar heeft er sneller last van
– Je blondeert of verft je haar veel

Kenmerken van lage porositeit:
– het duurt lang voordat je haar echt goed doorweekt is en het droogt heel langzaam op
– producten hebben de neiging bovenop je haar te blijven liggen
grof haar heeft meer schubben, dus is minder snel poreus


Hoe verzorg je krullen met een hoge porositeit?

 

– gebruik sterk verzorgende producten Gebruik een goed haarmasker afgestemd op jou haartype.
– Breng olie aan voordat je onder de douche springt of gaat zwemmen. Dit zorgt ervoor dat je haar minder water opneemt en dus minder te verduren krijgt.
– ontklit je haar op een zachte manier. Gebruik je handen of een grove kam.
– Stop met verven/blonderen
– Gebruik geen hitte. Föhn je haar op een koele stand
– Gebruik een milde shampoo of helemaal geen

Hoe verzorg je krullen met een lage porositeit?

– gebruik lichtere producten. Producten met veel olie en siliconen blijven op je haar liggen
– Gebruik lichtere oliën. Daarbij is een klein beetje al genoeg. Oliën als jojoba zijn heel geschikt hiervoor.
– Gebrik producten op nat haar niet op droog haar, om zo je haar goed gehydrateerd te houden.

Een lage porositeit is iets positiefs, maar kan af en toe ook wel een uitdaging zijn als je juist meer vocht in je haar wilt krijgen bijv. om je haar beter te hydrateren. Nogmaals let op build up(laagjes van producten die over blijven en opbouwend een soort ‘build up’ creëren) , wat het valse idee kan geven van een lage porositeit.

 Ontdek hoe je vol zelfvertrouwen je mooiste krullen leert stylen met makkelijke doe-het-zelf video’s, zonder enige ervaring

[button title=”Bekijk onze online cursus” link=”https://krullenacademie.nl/perfecte-krullen-methode/” target=”_blank” align=”” icon=”” icon_position=”” color=”#ffffff” font_color=”#ffffff” size=”3″ full_width=”” class=”” download=”” onclick=””]

Comments are disabled.