Wat moet je doen tegen een geïrriteerde hoofdhuid?

De kans is groot dat je er zelf wel eens last van hebt gehad. Een geïrriteerde hoofdhuid. Uit onderzoek is gebleken dat er 71% van de vrouwen in Nederland hier wel eens last van heeft. Waardoor ontstaat nou zo’n geïrriteerde hoofdhuid en wat kan je er precies tegen doen? Dat lees je allemaal hieronder. We weten verder dat we allemaal CG vriendelijke producten moeten gebruiken (zonder sulfaat etc) maar, wist je dat er nog meer manieren en mogelijkheden zijn ?

 

Oorzaken van een geïrriteerde hoofdhuid

Wanneer je een gezonde hoofdhuid hebt, vernieuwen de cellen in je huid zich ongeveer elke 28 dagen, net zoals de rest van je huid. Bij een geïrriteerde hoofdhuid is de huid overactief en vernieuwen de cellen zich veel sneller. Hierdoor krijg je een gevoelig, droge en geïrriteerde hoofdhuid. De irritatie ontstaat door aanwezigheid van gist op je hoofdhuid. Hierdoor wordt het proces van  de cel vernieuwing verstoort en krijg je last van schilfertjes en soms ook roos.

Ook kan je door de volgende dingen te maken krijgen met een geïrriteerde hoofdhuid:

  • Roos
  • Een droge hoofdhuid
  • Product build up( laagjes opbouwen door bepaalde stylingsproducten etc)
  • Allergische reactie
  • Psoriasis
  • Een blootgestelde hoofdhuid
  • Te zware producten met slechte ingrediënten

 

Wat kan je zelf doen tegen een geïrriteerde hoofdhuid?

1.Gebruik een milde shampoo

Een jeukende hoofdhuid komt tot rust door het extra goed te verzorgen. Gebruik een milde/neutrale shampoo zonder sulfaten, parabenen en siliconen.

2.Elke dag je hoofd masseren

Probeer elke dag je hoofd te masseren. Hierdoor verbeter je de bloedsomloop van de haarzakjes en de hoofdhuid. Probeer een keer per week een Hot oil treatment te doen met bijvoorbeeld onze Amira curly hair serum of een pure olie zoals argan olie. Warm een kleine hoeveelheid op en masseer dat in de hoofdhuid en laat een uur minimaal intrekken. Spoel vervolgens uit met een milde shampoo.

3.Af en toe een masker

Met af en toe bedoelen wij minimaal 1 x per week een voedend maskertje te doen. Hiervoor zou je ook het
Amira curly hair mask gebruiken. Verder is het belangrijk om je kam/denman brush/borstel(het liefst een grove kam)  goed schoon te houden om zo je hoofhuid te beschermen tegen bacteriën.

4.Niet te heet douchen

Was je haar met lauw tot koud water om de bloedsomloop te stimuleren maar vooral om vettig en geïrriteerde huid te voorkomen.

5.Gebruik geen stijltang of föhn

Maar laat je haar drogen d.m.v. de lucht, lekker airdryen ! Dit is beter voor je hoofdhuid. De hitte van een stijltang kan ook voor irritatie zorgen. Als je toch een föhn wilt gebruiken vermijd dan je hoofdhuid en droog enkel alleen je krullen met de koude stand

6.Vermijd het gebruik van stylingsproducten op je hoofdhuid

Gebruik je een curly vriendelijke gel/wax/mousse/leave in? zorg er dan toch voor dat het product echt alleen op de haren komt en niet op de hoofdhuid. Als je de producten ook op de hoofdhuid aanbrengt kan er een buil up ontstaan, waardoor er een soort laagje de haar schubben dicht houd en geen adem meer geeft. Let dus goed op hoe je de producten aanbrengt.

7.Gebruik Tea Tree Oil

Tea tree olie kan je voor veel verschillende dingen gebruiken. Het staat bekend om te helpen bij het verlichten van een geïrriteerde hoofdhuid en om de antibacteriële werking. Je kunt tea tree olie op verschillende manieren gebruiken. Je kunt het bijvoorbeeld mengen met je shampoo of je kunt een paar druppels masseren in de huid na het douchen en laten opdrogen. Online is Tea Tree oil te verkrijgen.

8.Jojoba olie

Naast tea tree olie is jojoba olie ook een geweldige vocht inbrengende olie die ik vaak aanraad in de Salon. Ook helpt het goed tegen een droge hoofdhuid. Jojoba olie zit het dichtst bij onze eigen natuurlijke oliën en is daarom perfect om je hoofhuid mee in te masseren en een droge hoofdhuid te voorkomen.

9.Baking Soda

Een andere goede plossing voor een geïrriteerde hoofdhuid is een pasta maken met baking soda en water. Voor het beste resultaat wrijf je bijvoorbeeld wat jojoba olie op je hoofdhuid voordat je de pasta aanbrengt. Laat de pasta ongeveer 10 tot 15 minuten zitten en spoel het daarna goed uit met een milde shampoo.

10.Avocado en banaan

Avocado en banaan zijn zeer geschikt voor een geïrriteerde hoofdhuid, maar het doet ook wonderen voor het moisturizen van je haar! Je droge hoofdhuid zal dit mengsel heel erg fijn vinden. De voedende en hydraterende eigenschappen van banaan en avocado zijn uitstekend voor je hoofdhuid. Pureer twee bananen en een avocado. Breng het aan op je hoofdhuid en haar en laat het 30 minuten tot een uur in de haren zitten en spoel het daarna uit met een goede conditioner.

11.Citroensap

Een andere goedkope en makkelijke huis, tuin en keuken remedie voor een jeukende hoofdhuid is citroensap. Meng twee eetlepels verse citroensap en masseer het op je hoofdhuid. Kijk goed uit en laat dit mengsel niet te lang zitten want citroensap kan je haar lichter maken! Tenzij je opeens lichter haar wil (“-”).

 Ontdek hoe je vol zelfvertrouwen je mooiste krullen leert stylen met makkelijke doe-het-zelf video’s, zonder enige ervaring

[button title=”Bekijk onze online cursus” link=”https://krullenacademie.nl/perfecte-krullen-methode/” target=”_blank” align=”” icon=”” icon_position=”” color=”#ffffff” font_color=”#ffffff” size=”3″ full_width=”” class=”” download=”” onclick=””]

Comments are disabled.